Vinkkejä koiran kouluttamiseen – perusteet

Ihminen on aina ollut läheinen koiran kanssa. Koiran tehtävä on alkujaan ollut suojella ihmisten asumuksia villipedoilta ja varoittaa tunkeilijoista. Nykyään koirien rooli on olla pääosin osa perhettä rakkaana lemmikkinä ja täydentää perheen eri tarpeita. Koiria käytetään silti edelleen työkoirina eri tehtävissä, kuten poliisikoirana, paimenkoirana ja metsästyskoirana. Mutta miten koirasta saa hyvän ja luotettavan kumppanin? Lue tästä artikkelista koiran kouluttamiset kulmakivet ja vinkkejä koiran kouluttamiseen.

1. Suhde koiran kanssa

Jotta koiran kanssa voi harrastaa ja elää turvallisesti, on ensimmäinen asia rakentaa luottamuksellinen suhde koiran kanssa. Tämä edellyttää sitä, että koiran kanssa vietetään paljon aikaa, sille asetetaan rajoja ja mahdollistetaan elämä turvallisessa ympäristössä ja annetaan tarvittaessa hoitoa eläinlääkärissä.

Eniten ihminen pääsee vaikuttamaan koiran ja ihmisen suhteeseen silloin, kun koira tulee perheeseen pennusta alkaen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aikuisen koiran kanssa voi muodostaa toimivaa suhdetta! Terveen suhteen luomiseksi koira tarvitsee päivittäin vettä, ruokaa, hellyyttä, aktiviteetteja ja liikuntaa – siis kaikkea mitä ihminenkin.

2. Fyysiset eleet vs. sanat

Ota huomioon, että koira oppii sanojen lisäksi myös eleistä. Käytä siis aina samoja eleitä esimerkiksi käsilläsi, kun opetat koiraa istumaan – käsiele myös vahvistaa ääneen sanotun sanan tehoa ja jopa poistaa sanan sanomisen tarpeen!

3. Koiran motivaatio

Ota selvää siitä, mistä koirasi motivoituu. Innostutko itse työelämässä paremmasta palkasta vai kenties ylimääräisistä lomapäivistä? Kuten erilaisilla ihmisillä, koirillakin on erilaisia tapoja motivoitua. Toiset koirat motivoituvat leikistä ja leluista, toiset ruuasta – jotkin koirat motivoituvat jopa itse palvelun suorittamisesta!

3. Peruskäskyt

On muutamia peruskäskyjä, joita jokaisen koiran pitäisi oppia ja totella. Nämä peruskäskyt edesauttavat sitä, että eläminen ihmisten keskuudessa on sekä koiralle että muille ihmisille turvallista.

  • Tule

Luoksetulo on yksi tärkeimpiä asioita, joita koiralle täytyy opettaa. Koiran pitää totella tätä käskyä tilanteessa kuin tilanteessa ehdoitta.

  • Paikka

Paikallaanolo on myös tärkeä taito, etenkin kaupunkiympäristössä. Tämä taito on hyödyllinen myös harrastustoimintaa ajatellen.

  • Vapaa

Tämä käsky täydentää kahta edellistä – kun koiralle sanotaan “vapaa”, tietää koira saavansa tutkia vapaasti ympäristöä. Tämä antaa koiralle rauhallisemman mielen.