Kun perusteet ovat hallussa – miten jatkaa koiran koulutusta?

Jokaisen koiran tulisi noudattaa muutamaa peruskäskyä, kuten luoksetuloa ja paikallaan pysymistä. Ensisijaisen tärkeää on kuitenkin muodostaa terve ja hyvän luottamuspohjan omaava suhde koiran kanssa – ja tätä suhdetta tulee vaalia koko koiran eliniän ajan. Mutta jos perusteet ovat jo hyvin hallussa ja koiran kanssa ollaan melko samalla aaltopituudella, miten koiran koulutusta voisi jatkaa? Lue tästä artikkelista vinkkejä siihen, miten voit syventää koirasi koulutusta alkeista eteenpäin!

1. Ota selvää eri kursseista

Jos tuntuu, että omat taidot eivät riitä tarpeeksi siihen että koiraa voisi kouluttaa enemmän, tarkista helposti netin kautta oman alueesi koirakurssit. Kursseja järjestetään niin tottelevaisuuskoulutuksen, temppukoulujen kuin koiran kouluttamiseen liittyen. Kurssit ovat usein kohtuullisen hintaisia ja antavat koiralle mahdollisuuden oppia ja olla muiden koirien kanssa. Etenkin pennuille pentukoulut ja tottelevaisuus- eli TOKO-kurssit ovat oiva vaihtoehto!

2. Aloita hitaasti ja muista pitkäjänteisyys

Koiran kouluttaminen kestää pitkään, ja et voi edetä kunnolla ennen kuin perusteet ovat hallussa. Ota siis rauhallisesti koirasi koulutuksen kanssa, äläkä aseta liikaa odotuksia ensimmäisille viikoille. Koira oppii tempun nopeasti, mutta luottamuksen kanssa menee aikaa.

Muista myös se, että koiran koulutuksessa täytyy olla johdonmukainen. Kuukauden kestäneestä pentukoulusta ei ole hyötyä, jos et vaadi koiralta samoja asioita myös jatkossa. Muista siis käyttää ja toistaa samoja sanoja ja eleitä alusta alkaen, jotta koira sisäistää ne varmasti.

3. Valitse koiralle sopiva palkitsemistapa – mutta älä uhkaa koiraa

Jos olet opetellut alkeet koiran kouluttamisesta niin tiedät, että erilaiset koirat motivoituvat erilaisista asioista. Siinä missä toinen koira rakastaa herkkupaloja ja ruokaa, saattaa toinen koira tykästyä eniten siitä, että saa tehtävän tekemisen jälkeen lempilelunsa ja pääsee leikkimään. Kun olet oppinut, mikä koiraasi motivoi eniten, ala tarkkailla koirasi käytöstä palkitsemisen jälkeen. Tarvitseeko koira palkkion joka kerran jälkeen? Miten koira suhtautuu siihen, että palkkiota ei tulekaan vaikka tehtävä olisi suoritettu?

Pitkäjänteinen koiran koulutustyö vaatii hermoja omistajalta, ja joskus hermot meinaavat pettää, jos koira ei heti opikaan uusia temppuja. Tällöin on kuitenkin ehdottoman tärkeää, että koiraa ei rankaista väärästä työstä vaan palkitaan oikeasta – älä siis missään tapauksessa lyö koiraa tai huuda sille!