Miten kouluttaa saksanpaimenkoira? Lue 4 erityishuomiota

Saksanpaimenkoira on Suomessa tuttu näky kaduilla. Se kuuluukin Suomessa ehdottomasti suosituimpien koirarotujen joukkoon, kuuluen TOP 5 rekisteröityjen koirien listaan. Saksanpaimenkoira on tunnettu mediastakin, mutta miten tätä suosittua koirarotua tulisi kouluttaa? Lue tästä artikkelista neljä hyvää perusvinkkiä siihen, miten saksanpaimenkoiraa tulisi kouluttaa tai miten koulutuksen laatua voi syventää helposti.

1. Muista, että saksanpaimenkoira on työkoira

Mikä on ensimmäinen asia, mikä saksanpaimenkoirasta tulee mieleen? Aivan, ensimmäinen asia mitä useimmat ajattelevat on fiktiivinen koirahahmo nimeltä poliisikoira Rex. Saksanpaimenkoira onkin tunnettu erityisesti hyvänä poliisikoirana ja työkoirana. Tämä tarkoittaa sitä, että tästä koirasta ei ole sohvan- tai sylinlämmittäjäksi.

Saksanpaimenkoiralla on luontaista itsevarmuutta ja sietokykyä erilaisiin asioihin, joten sen koulutuksessa täytyy olla erityisen tarkka ja pitkäjänteinen. Koira nauttii siitä, että saa toteuttaa erilaisia tehtäviä ja palvella omistajaansa eri tilanteissa.

2. Muista koiran luonnolliset reaktiot

Koska saksanpaimenkoira on jalostettu erityisesti teräväksi työkoiraksi, on sen jalostuksessa suosittu tiettyjä piirteitä. Yksi esimerkki tälläisestä piirteestä, joka kannattaa kasvattaessa ottaa huomioon, on saksanpaimenkoiran luonnollinen reaktio uhkaaviin tilanteisiin. Työkoiraluonteensa takia saksanpaimenkoira käyttäytyy pelottavissa ja pahaenteisissä tilanteissa aggressiivisesti. Saksanpaimenkoira on myös hanakka puolustamaan omaa perhettään ja omistajiaan, mikä kannattaa muistaa esimerkiksi lenkeillä muita koiria kohdatessa.

3. Saksanpaimenkoira vaatii aktiivisuutta

Saksanpaimenkoira on oiva koira perheenkin lemmikkinä, kunhan sen ei anneta tylsistyä. Koska saksanpaimenkoiraa ei ole jalostettu ensisijaisesti lemmikiksi vaan työkoiraksi, vaatii se omistajaltakin aktiivisuutta reilusti enemmän kuin niin sanotut lemmikkikoirarodut. Aktiivisuuden tarve riippuu toki yksilöstä, mutta yleisesti voisi sanoa saksanpaimenkoiran vaativan enemmän liikuntaa, kuin muiden koirarotujen keskimäärin.

Muista myös, että tarpeeksi aktivoitu koira on onnellinen ja näin helpompi koulutettava – yhdessä tehden myös suhde koiran kanssa syvenee. Huolehdi siis saksanpaimenkoirasi tarpeeksi hyvästä aktivoinnista!

4. Ota avuksi ammattilainen

Kun perusteet ovat hallussa ja haluaisit jatkaa saksanpaimenkoirasi kouluttamista, ota huomioon myös mahdollisuus ammattikouluttajan palkkaamisesta avuksesi kouluttamisessa. Ammattilainen osaa arvioida suhdettasi koiraan, koiran kykyä ja motivaatiota sekä sitä, millaisia taitoja koiralle voi opettaa ja kouluttaa. Ammattilainen antaa myös sinulle omistajana arvokasta tietoa ja huomioita, miten voit kouluttaa saksanpaimenkoiraa paremmin.