Oikean koirarodun valinta

Jos harkitset koiran hankkimista, olet luultavasti tutkinut eri rotuja. Olet siis huomannut, että niitä on monen kokoisia, näköisiä ja luonteisia. Sinulle sopivan rodun valitseminen voi tuntua ylivoimaisen vaikealta päätökseltä, mutta se voi olla myös jännittävä prosessi! Katsotaanpa joitakin tärkeimpiä huomioon otettavia tekijöitä, kun valitset uutta nelijalkaista perheenjäsentä.

Koiran tulee istua elämäntyyliisi

Koirarotua valitessasi on tärkeää miettiä, kuinka paljon vapaa-aikaa sinulla on ja kuinka aktiivinen liikkuja olet. Jos elämäntyylisi ei esimerkiksi mahdollista pitkiä kävelylenkkejä tai vaelluksia ja muunlaista aktivointia koiran kanssa, älä valitse korkeaenergistä rotua kuten Australian paimenkoiraa. Vähemmän liikuntaa vaativia rotuja ovat esimerkiksi monet pienet seurakoirat, kuten bichon frise ja myös vinttikoirat – tosin niillä on tarve päästä säännöllisesti myös spurttailemaan. Ne tarvitsevat vähemmän fyysistä aktivointia, mutta silti runsaasti henkistä stimulaatiota ja seuraa.

Koirista on saatavilla paljon tietoa suomenkielisiltä sivustoilta, mutta näiden lisäksi myös monet ulkomaiset lähteet tarjoavat hyödyllisiä näkökulmia. Paras VPN tarjoaa rajattoman ja turvallisen selailukokemuksen etsiessäsi tietoa eri koiraroduista.

Kaikki koirat eivät sovi kaupunkiin

Asuinympäristösi asettaa myös rajat sille, millaisen koiran voit hankkia. Tarkastele kotiasi ja sen lähiympäristöä esimerkiksi tilan, melun ja ulkoilumaastojen kannalta. Jos talosi tai asuntosi ohi kulkee päivän mittaan paljon ihmisiä, kovin äänekkäästi vahtiva rotu ei ole järkevä valinta. Koira saattaa haukkumisellaan häiritä naapureita ja lisäksi itse stressaantua kaikesta ulkona tapahtuvasta hälinästä.

Monet rodut sopivat hyvin ainoastaan maaseudulle; näitä ovat esimerkiksi suuret laumanvartijarodut, joilla on tarve vahtia reviiriään ja saada viettää paljon aikaa ulkona. Isommat koirat voivat muutenkin olla kaupunkiolosuhteissa pienempiä lajitovereitaan haastavampia pitää.

Turkkirotu vai vaivaton hoidettava

Turkinhoidon vaativa aika ja vaiva vaihtelee todella paljon eri rotujen välillä. Mieti siis tarkkaan, onko harjaaminen, peseminen ja siistiminen tai säännöllisesti trimmaajalla käyttäminen sellaista puuhaa, josta nauttisit. Shih tzun ja afgaaninvinttikoiran kaltaiset rodut vaativat turkilleen päivittäistä hoitoa. Samaan aikaan erilaiset noutajat tarvitsevat vain satunnaisia kylvetyksiä ja harjausta riippuen niiden aktiivisuustasosta – huomioitavaa on, että nämä koirat viihtyvät usein kuralätäköissä!

Jos vaativa turkki ei ole sinun juttusi, kannattaa tutustua lyhytkarvaisiin rotuihin: niiden turkki on helppo pitää puhtaana ilman ihmeempiä välineitä tai suurta vaivaa.

Valitse koira ominaisuuksien perusteella

Kun kaikki nämä tekijät otetaan huolellisesti huomioon ja vertaillaan eri rotuja keskenään, oikean koiran valitsemisesta itsellesi tulee jännittävä matka! Tässä kirjoituksessa mainitut seikat ovat vain joitakin tärkeimpiä asioita. Koiran valinnassa tulisi huomioida myös esimerkiksi juuri kyseisen rodun terveystilanne ja muut mahdolliset erityispiirteet, joilla voi olla vaikutusta yhteiseen arkeen. Maltti on valttia ja kysyvä ei tieltä eksy – onnea matkaan!