Millaisia ovat vinttikoirakisat?

Koiran kanssa on mahdollista harrastaa monia erilaisia lajeja aina agilitysta ja tokosta vinttikoirakisoihin asti. Vinttikoirakisoissa kilpaillaan kaikessa yksinkertaisuudessaan koirien nopeudessa, erityisesti silloin kun juokseminen tapahtuu kilparadalla.

Vinttikoirakisat ovat toistaiseksi ainoa koiraurheilulaji, jonka parissa suosittuna ja yleisenä harrastuksena on myös urheiluvedonlyönti, jota harrastetaan eniten Irlannissa ja Iso-Britanniassa ja niiden lisäksi myös esimerkiksi Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Australiassa.

Suomessa vinttikoirakisat nähdään suurilta osin harrastuspohjaisena toimintana, eikä siitä lyödä samalla tavalla aktiivisesti vetoa kuin esimerkiksi raviurheilusta. Lajia harrastetaan sekä kilparadalla että maastossa, joissa molemmissa on omat puolensa niin koiran kuin ihmisenkin kannalta. Kisoihin saavat osallistua sellaiset vinttikoirat, joilla on joko voimassaoleva maastojuoksukirja tai ratajuoksukirja, jonka on oltava FCI:n eli kansainvälisen koiranjalostusliiton jäsenmaan hyväksymä.

Vinttikoirakisat kilparadalla

Lajin säännöt eivät itsessään ole kovin monimutkaiset. Kyseessä on vastaavasti urheilulaji kuten salibandy tai hiihto, erona on ainoastaan se, että tässä lajissa koirat suorittavat itse urheilusuorituksen ja pääsevät samalla purkamaan energiaansa. Eniten se on verrattavissa raviurheiluun.

Suoritusta varten koulutetut ja pitkään harjoitelleet vinttikoirat siis juoksevat kilparataa ympäri ja pyrkivät päihittämään toisensa nopeudessa. Itse kilparata on normaalisti pituudeltaan 400 metriä, mutta juostava matka on yleensä pidempi ja siinä on jonkin verran vaihtelua eri koirarotujen välillä. Tavallisimmin se on jotakin 280-480 metrin väliltä.

Koirat lähtevät radan alkupäähän sijoitetuista lähtökopeistaan ja seuraavat radalla käytössä olevaa viehettä, joka houkuttelee ne juoksemaan perässään. Vieheitä voi olla erilaisia ja ne voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista, kuten karvasta tai kankaasta. Koirat seuraavat viehettä radan ympäri määrätyn verran aikaa ja nopein koira on luonnollisesti kisan voittaja.

Vinttikoirakisat maastossa

Maastossa tapahtuvissa kisoissa otetaan huomioon nopeuden lisäksi myös muita koiran ominaisuuksia, sillä kisa itsessään on luonteeltaan hieman radalla tapahtuvaa haastavampi. Esimerkiksi vinttikoiran äly, into, ketteryys ja kestävyys, joista kaikki tulevat tarpeeseen maastossa juostessa.

Maastokisoissakin on joka tapauksessa käytössä rata, joten täysin luonnollisessa ympäristössä, kuten metsässä erilaisine esteineen ei tarvitse juosta. Rata rakennetaan useimmiten esimerkiksi pellolle. Myös maastokisoissa käytetään keinotekoista viehettä vastaavasti kuin ratakisoissakin, vaikka vanhoina aikoina niissä saatettiin käyttää myös oikeaa ja elävää jänistä, jota koirat jahtasivat pareittain. Ensimmäisen kerran keinotekoista viehettä käytettiin vuonna 1876 tapahtuneissa vinttikoirakisoissa, mutta ne eivät tällöin saavuttaneet yleisössä valtavaa suosiota. Kyseessä oli tällöinkin täytetty jänis elävän sijaan.

Miksi juuri vinttikoirat kilpailevat?

Vinttikoirarodut ovat rakenteeltaan ihanteellisia laukkaamiseen. Niillä on laajat keuhkot syvien rintakehiensä vuoksi, eli ne pystyvät käyttämään happea loistavasti ja tehokkaasti kun juoksevat. Erityisesti lyhyiden matkojen nopea juokseminen sujuu niiltä mallikkaasti ja kisoissa juostavan matkan pituuteen vaikuttaakin hieman vinttikoiran rotu ja koko. Yleisesti ne eivät ole parhaimmillaan juostessaan pitkiä matkoja, vaan nimenomaan lyhyissä matkoissa ne pystyvät loistamaan nopeudellaan parhaiten.

Alunperin vinttikoiria on jalostettu nopeiden eläinten metsästykseen, mistä kertoo esimerkiksi suippo pää ja erittäin pitkälle kehittynyt näkö, josta on ollut hyötyä riistaa metsästäessä ja paikantaessa. Vinttikoirakisoihin saavat osallistua tietyn tyyppiset koirat, jotka kuuluvat joko kansainvälisen koiranjalostusliiton määrittelemään vinttikoirat-ryhmään tai pystykorvat ja alkukantaiset koirat -ryhmään kuuluvat sellaiset koirat, jotka on Suomen Vinttikoiraliiton alaisuudessa.

Vinttikoirat ovat nykyisenä aikana rotuna suorastaan tunnettu näistä kisoista, joten täysin pienen piirin harrastus kilpailuttaminen ei ole. Kisoja on nähtävissä sekä vedonlyönnissä, populaarikulttuurissa että erilaisissa koiraryhmissä ja harrastuspiireissä. Rotu itsessään on kaunis ja monelle rakas myös puhtaasti lemmikkinä, mutta koirien nopeudesta on kisatessa myös suuri hyöty.